Gün geçtikçe kullandığımız bilgisayarların küçülmeye başlamasıyla baş gösteren sorunlardan biri de bilgisayarın kullanım süresi ve şarj ömrüdür. Laptoplarımızın hiç beklemediğimiz bir anda şarjı bitip kapanması durumu şüphesiz hepimizin canını sıkmaktadır. Dizüstü bilgisayarınızın bataryasının daha uzun gitmesini sağlamak için bazı şeyler yapmanız gerekecektir. Daha uzun batarya ömrü için birkaç öneriyi sizlere sunuyoruz.

1• Bilgisayarınızın kullanmadığınız sürücülerini devre dışı bırakın.

Bilgisayarınızın kullanmadığınız sürücülerini devre dışı bırakın. Örneğin, sadece Office programları ile çalışıyorsanız ve internete ihtiyaç duymuyorsanız Wi-Fi özelliğini kapatın. Buna ek olarak, Bluetooth’u kapatabilirsiniz.

2• Ekran parlaklığını azaltın.

Laptoplarda en çok pil harcayan donanım ekrandır. Ekran parlaklığını azaltmak batarya üzerinde gözle görülür bir değişiklik sağlayacaktır. Burada bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim, karanlık ortamlarda yüksek ekran parlaklığı gözünüz için zararlıdır. Karanlık bir ortamda iseniz ekran parlaklığını kısmak hem gözünüz hem de laptop bataryanız açısından yararlıdır.

3• Dizüstü bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda pili dolu olarak saklayın.

Laptop’unuzu sürekli olarak kullanmadığınız zamanlarda pili boş olarak muhafaza etmek batarya için ileriye dönük zararlara neden olabilir. Bu nedenle pili dolu olarak muhafaza ediniz.

4• Haftada en az 1 kez tam boşaltıp doldurun.

Laptop bataryanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız haftada en az 1 veya 2 defa tam boşaltıp tam doldurarak deşarj ediniz. Şarj döngüsü sayesinde bataryanızın güç kaybı fazla olmayacaktır.

5• Dizüstü bilgisayarınızı uzun süre prize takılı olarak kullanmayın.

Eğer uzun süre bilgisayarınız prize bağlı olarak kullanacaksanız bataryayı çıkarıp kullanabilirsiniz. Ancak batarya takılı iken prize bağlı olarak kullanmak bataryanın ömrünü ciddi anlamda kısaltacaktır.

Bazı Li-ion Laptop bataryaları, sarjı dolduktan sonra akımı keserler ve gelen enerji direk bilgisayarın çalıştırılması için kullanılır. O tür bataryalarda prize bağlı olarak kullanım fazla bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak size önerim her ihtimale karşı pili çıkararak bilgisayarınızı kullanın.

6• Bataryanızı aşırı sıcak veya dondurucu soğuk yerlerde muhafaza etmeyiniz.

Sıcak batarya şarjı hızlı bir şekilde tüketirken, soğuk durumdaki batarya ise güç üretmekte zorlanacağı için bilgisayarınızda performans kaybı yaşayabilirsiniz.

Bu önerilerimizi uyguladığınız takdirde ilerleyen zamanlarda bataryanızda fazla bir güç kaybı olmadan uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.