Türk blog camiasında her zaman tartışılan blog yazarak para kazanmak konusu var. Bunlardan birisi nasıl daha fazla ziyaretçi çekerim sorusu etrafında şekillenen seo yazıları. Biri de blog yazarak nasıl para kazanırım sorusu. Bu blogunda içinde bulunduğu birçok blogta bu konudaki yazılara ve tavsiyelere rastlamak mümkün.

Yazıyı okumaya üşenenler için şimdiden soruyu ve cevabı vereyim. Soru: Türkiye’de blog yazarak para kazanmak mümkün mü? Cevap: Evet Türkiye’de blog yazarak para kazanılabilir. Ama şu an kazanacağız para, karşılığında verdiklerinize (yatırım maliyeti, zaman, emek …) değmeyebilir.

Belli birikimleri olan yıllarını bu işe vermiş arkadaşlar müstesnadır.

1. Adsense ve Diğer Tıklama Programları 

Herhalde internetten para kazanma deyince ilk akla gelen Google‘ın AdSense programı oluyor. Başvurmanın, reklâmları yerleştirmenin ve parayı almanın kolay olması bu sistemi cazip kılıyor. 

Ama tabii ki kazın ayağı öyle değil. Bugünlerde iyice ayyuka çıkan Adsense şikâyetleri sanırım bunun en büyük kanıtı. Bir kere AdSense’den hatırı sayılır bir para alabilmeniz için yüksek hitli bir bloga sahip olmanız gerekiyor. Ki siteye daha çok kişi girsin tıklama oranı artsın. Fakat bu aynı zamanda içinden çıkılmaz bir paradoks oluşturuyor. Yüksek ziyaretçi sayısına sahip bir blog için yüksek maliyet gerekiyor. Ve bu maliyetin faturalarını karşılamaya AdSense gelirleri yetmiyor.

Türkiye’deki TBM Oranları

Tabii esas sebep Türkiye’de internet reklâmcılığının önündeki en büyük engel tıklama başı ücret alımı. Neden büyük engel diye bahsediyoruz? Çünkü bizim ziyaretçilerimiz reklâmlara tıklamıyorlar. Evet, bu bir gerçek. Reklâmları istediğiniz gibi yerleştirin. Yazının içine gömün, aynı renk yapın, bir yazının üstünü, altını, sağını, solunu reklâmla doldurun gene de kar etmiyor 

AdSense ile ilgili bir diğer sorun da tıklama ücretlerinin düşük olması. Yukarıda ziyaretçiye reklâm tıklaması yaptırmanın zorluğundan bahsettik. Bu kadar zorlu bir süreçten sonra ziyaretçi reklâma tıklıyor. Tıklamadan aldığımız ücret ise oldukça komik ortalama 0,01 $. 

Sonuç olarak Türkiye’de blog aracılığı ile AdSense’den zengin olmak bir hayalden ibaret. Zengin olmak bir kenara masraflar bile çıkmıyor veya zor çıkıyor. Daha fazla tıklansın diye daha fazla reklâm alanı açıp sitenin iç estetiğini bozmak da cabası. Zaten son günlerde AdSense karşıtı bir hareket yükselmekte…

Türk blog dünyasının önünde AdSense’ye karşı olabilecek en güzel alternatif sponsor (destekleyici firma) reklamları. Kısaca bir firmanın tıklama şartı olmaksızın sitenize reklâm vermesi. Fikir güzel ama icraata gelince çöküş yaşanıyor. Sponsor reklâm alımını becerebilen bir kaç blog var. Çünkü reklâmverenler henüz blogu bir reklâm mecrası olarak görmüyorlar. Tabii burada blog dünyasının da öz eleştiri yapması gerekiyor. Siz reklâmveren olsanız kaç tane bloga reklâm verirsiniz? Sayı oldukça az.

Daha önce yazdığımız gibi sponsor reklamı alınamamasının sebebi ciddi, ihtisas bloglarının olmayışı. Buradan Türk blog dünyasında kaliteli içerik üreten blogların olmadığı anlamı çıkmasın. Benim anlatmak istediğim tek başına otorite olabilecek blogların sayısı az. Mesela teknoloji ile ilgili bir blogu ele alalım. Genel olarak baktığınızda kaliteli bir içerik var. Ama aynı blogta yazarın ayrıldığı sevgilisinin ardından ağıtlar yaktığını da görebiliyoruz. Bu durum tabii ki reklamverenin hoşuna gitmiyor. Kesinlikle tek bir konuya odaklanmış ciddi yazılar yazan, ilgili sektörün nabzını tutan bloglara ihtiyacımız var. Buradan genç arkadaşlara seslenmek istiyorum  Özel bir konuyu ele alan bloglar oluşturun. Blogunuzda yazacağınız konu ister teknoloji, ister emlak, isterse sıralı oto gaz sistemleri olsun ama tek bir konu olsun.

Metin Bağlantısı (Text Link) Reklâmları 

Şu an Türk blog dünyasında gerçekten para kazandıran en iyi reklamlar text link şeklindeki reklamlar. Google politikalarında ücretli bağlantı açıkça yasak. Fakat aralarında benim de bulunduğum bir çok blogcu istemeyerek de olsa text link reklamı yayınlamak zorunda kalıyor.

Text link reklam bir sitenin bağlantısını istenen ad ve formatla sitenizde yayınlamanız anlamına geliyor. Türkiye’nin önde gelen forumlarından R10.net‘te Link Borsası bölümüne girerseniz piyasaya biraz göz atmış olursunuz. Bu sistem biraz blogcunun diğerlerinden illallah deyip mecburen yöneldiği bir sistem. Normalde yaptığınız bir işi yaparak yani blogunuzdan başka sitelere link vererek para kazanabiliyorsunuz. 

Sonuç olarak ücretli bağlantı satışı beraberinde Google’dan tepki alma riskini taşımasına rağmen gerçekten para kazandıran bir yöntem olarak karşımızda duruyor. Parayla saadet olmuyor ama parasız da hiç olmuyor 

Sonuç

Sadede gelecek olursak. Şu an binlerce blogun bulunduğu Türk blog dünyasında blog yazarak çok para kazanmak ancak bir kaç şanslı ve birikimli blogcuya nasip olabilir. Günde “Hoca çok parayı boş ver hosting masrafını karşılasak yeter” diyenler için ise hala ümit var. 

İnşallah gelecek bize bu alanda daha iyi günler getirir de kartvizitinde “blogcu” yazan arkadaşlarımız olur.